عرق گشنیز ، طبع ، خواص ، مضرات و طریقه مصرف گشنیز گرداوری شد

 عرق گشنیز ، طبع ، خواص ، مضرات و طریقه مصرف گشنیز

 

گشنیز

گشنیز گیاه بومی جنوب اروپا و مناطق مدیترانه است و در بیشتر نقاط ایران نیز می روید. از زمان های قدیم وجود داشته و حتی مورد مصرف مصری ها بوده است.

بقراط این گیاه را می شناخته و برای درمان بیماری های مختلف از آن استفاده می کرده است. در قرون وسطی ضعف جنسی را با گشنیز درمان می کردند. پزشکان قدیم عقیده داشتند گشنیز از سرایت امراض جلوگیری می کند، از این رو به افراد مبتلا به آبله دستور می دادند که آب گشنیز را به دور چشمهایشان بمالند تا میکروب آبله به چشم ها سرایت نکند.

گشنیز گیاهی است علفی و یک ساله، به رنگ سبز که ارتفاع آن تا 80 سانتی متر نیز می رسد. برگ های آن به دو شکل ظاهر می شوند. آنهایی که در قاعده ساقه وجود دارند به شکل دندانه دار و دیگری در طول ساقه که باریک و نخی می شود. قسمت مورد استفاده گیاه، ساقه، برگ و میوه آن است. میوه گشنیز گرد و به رنگ زرد است. بوی تازه آن مطبوع نبوده و تقریباً بد بو است ، ولی بر اثر خشک شدن این بو از بین رفته و خوشبو می شود.

 

طبع گشنیز

طبع گشنیز سرد و خشک است.

 

خواص گشنیز

1.طبع گشنیز سرد و خشک است.

2. آب گشنیز خواب‎آور است.

3. جویدن گشنیز باعث درمان جوش‎های دهان و تسکین درد آن می‎گردد و لثه را تقویت می‎کند.

4. خوردن گشنیز مانع ترش شدن غذا در معده می‎شود.

5. ضماد آن برای ورم‎های گرم و بادسرخ مفید است.

6. ضماد آن با آرد جو برای بیماری خنازیر مفید است.

7. خوردن گشنیز صفرا را تسکین می‎دهد.

8. دم کرده تخم گشنیز ضدزکام است.

9. دم کرده تخم گشنیز مفرح و مقوی دماغ و قلب است.

10. تخم گشنیز رفع کننده خفقان و وسواس است.

11. دم کرده تخم گشنیز از سیلان منی جلوگیری می‎کند.

12. مقدار خوراک تخم گشنیز 2 تا 6 گرم در 100 سی‎سی آب است.

13. زیادخوردن گشنیز فراموشی و اختلال حواس ایجاد می‎کند.

14. خوردن زیاد گشنیز باعث ضعف نیروی جنسی و تقلیل و کم‎شدن اسپرم می‎شود.

15. کسانی که تنگی نفس دارند گشنیز برای آن‎ها خوب نیست.

16. تخم گشنیز قاعده‎آور است به صورت دم کرده میل شود.

17. گشنیز مقوی مغز است.

18. سعی کنید شب‎ها زیاد گشنیز نخورید چون باعث می‎شود خواب‎های پریشان ببینید.

19. خوردن زیاد گشنیز باعث لکنت زبان می‎شود.

20. تخم گشنیز محرک اشتها و محلل غذا است به صورت دم کرده میل شود.

21. تخم گشنیز ضدکرم و از رشد آن در معده جلوگیری می‎کند.

22. برای شب کوری آب گشنیز را با گلاب مخلوط کرده به چشم بمالید.

23. برای خارش پوست آب گشنیز را با عرق کاسنی مخلوط کرده به پوست بمالید.

24. برای سوزش و سختی ادرار آب گشنیز 4 قاشق همراه یک لیوان عرق خارخاسک یا خارشتری استفاده شود.

25. برای شب ادراری کمی گشنیز همراه شکر میل شود.

26. برای اوره خون یک قاشق چای‎خوری تخم گشنیز با یک سوم استکان آبغوره خیسانده سپس مخلوط با آب میل شود.

27. برای سوءهاضمه و نفخ از دم کرده تخم گشنیز استفاده شود.

28. برای سینوزیت 5 گرم تخم گشنیز در 300 سی‎سی آب جوشانده صاف نموده استنشاق نمایید.

29. جهت درمان ورم رگ بیضه گشنیز تازه + عسل + روغن زیتون مخلوط نموده به صورت ضماد بگذارید.

30. برای درمان اگزما آش آبغوره که در آن گشنیز و برگ چغندر باشد مؤثر است.

31. برای تشنج 5 گرم گشنیز در 150 سی‎سی آب دم کرده به 3 نوبت بنوشید.

32. برای برطرف شدن خارش چشم یک قطره آب گشنیز با احتیاط در چشم بچکانید.

33. برای دیفتری آب گشنیز + آبغوره مخلوط کرده غرغره کنید بهتر است بیمار حتماً نزد پزشک برود.

34. برای برفک دهان آب گشنیز را مزمزه کنید.

35. برای مخملک آب گشنیز + آب هندوانه + شیرخشت مخلوط کرده سه روز اول روزی 3 قاشق بخورند.

36. برای تورم زبان گشنیز را بجوید.

37. برای درمان خارش بدن، مقعد و رحم، آب گشنیز را با آرد به صورت ضماد بگذارید.

38. برای درمان ضربان چشم و پرش پلک گشنیز را با شیر دختر مخلوط کرده به صورت ضماد بگذارید.

39. برای درمان چین و چروک صورت 10 گرم تخم گشنیز + 10 گرم اسطوخودوس + 150 سی‎سی آب را 15 دقیقه دم کرده سپس صاف نموده وقتی سرد شد با چهار قاشق عسل مخلوط کرده و یک قاشق روغن زیتون به آن اضافه کرده به صورت ماسک بمالید.

40. برای درمان غلظت خون از جوشانده تخم گشنیز استفاده شود.

41. برای درمان برص از آش گشنیز با آبغوره استفاده شود.

42. آش گشنیز برای کهیر مناسب است.

43. برای تسکین درد گوش و درد عصب صورت یک قاشق غذاخوری پودر تخم گشنیز را در یک لیوان آب بجوشانید و گوش را بخور دهید.

44. برای تقویت حافظه 15 گرم تخم گشنیز و 15 گرم تخم شنبلیله را با هم کوبیده با عسل مخلوط کرده صبح به صبح یک قاشق میل شود.

45. برای سردردی که از حرارت بدن تولید شده باشد تخم گشنیز را کوبیده در سرکه خیس کرده به سر بمالند.

46. برای درمان گوش درد و کری گشنیز خشک را جوشانده 5 گرم در 100 سی‎سی آب جوشانده هر ساعت یک قاشق به مدت 3 روز میل شود.

47. برای اختلال حواس که با عصبانیت همراه باشد آب گشنیز + آب لیمو شیرین + کمی عرق کاسنی صبح ناشتا یک لیوان میل کنند.

48. برای تسکین درد صورت (نورالژی فاسیال): سر و صورت را با دم کرده تخم گشنیز بخور دهید و 5 گرم تخم گشنیز در 150 سی‎سی آب دم کرده روزی 3 استکان میل شود.

49. کسانی که دیابت دارند روزی 2 گرم تخم گشنیز را دم کرده هر ماه سه روز بیشتر میل نشود.

50. برای درمان سرطان پوست چه زخمی یا غیرزخمی از پماد گشنیز استفاده کنید. طرزتهیه: سرب را با آب گشنیز بسایید و با روغن گل سرخ مخلوط کنید. البته سرب مسمومیت ایجاد می کند بهتر است با نظر پزشک باشد.

51. دم کرده تخم گشنیز مقوی قلب می‎باشد 2 گرم در 150 سی‎سی آب دم کرده 3 الی 4 روز در ماه میل کنید.

52. کسانی که دچار افسردگی شده‎اند و در گوشه‎ای نشسته و به غصه فرو می‎روند از دم کرده گشنیز استفاده کنند.

53. برای درمان زخم‎های پوستی تخم گشنیز را سایید با عسل و روغن زیتون مخلوط نموده چند روزی در آفتاب بگذارید سپس در محل خارش قرار دهید.

54. برای درمان سینوزیت بخور گشنیز داده و همچنین برای بازشدن بینی از دود تخم گشنیز استفاده کنند یعنی به جای توتون در کاغذ سیگار تخم گشنیز بکشند ولی خیلی کم و با احتیاط.

55. به طور کلی جوشانده گشنیز برای انواع سردردها مفید است.

 

طریقه مصرف گشنیز

یک قاشق چای خوری تخم آسیاب شده را با یک لیوان آب جوش داخل قوری بریزید و به مدت 30 دقیقه آن را بر روی شعله غیر مستقیم قرار دهید و پس از گذشت این مدت آن را با عسل و یا نبات بنوشید .بهتر است تنها هنگامی که به دانه ها احتیاج دارید آن هارا آسیاب کنید .

 

مضرات گشنیز

مصرف به اندازه گشنیزهیچ گونه ضرری ندارد، ولی مصرف زیاد از حد آن باعث حالت مستی توام با خستگی شدید می شود و گاهی به خواب عمیق ، گنگی و بی حسی منجر می انجامد.

 

خواص عرق گیاهی گشنیز

مفرح و مقوی مغز و اعصاب ضد قند و چربی خون نیرو دهنده، رفع جوش و لک ضد انگل و باکتری ضد صرع و تشنج

 

طریقه مصرف عرق گشنیز

مقدار مصرف عرق گشنیز در بزرگسالان: روزی سه بار یک استکان عرق گشنیز قبل از غذا میل شود. مقدار مصرف عرق گشنیز در کودکان: روزی سه بار نصف استکان عرق گشنیز قبل از غذا میل شود.

 

طبع عرق گشنیز

طبیعت سرد دارد