درمان میگرن با طب سنتی

 

میگرن یک سردرد تپش‌دار است که می‌تواند در یکسو یا هر دو سوی سر ایجاد شودو با تهوع، استفراغ و یا کاهش اشتها و یا هنگام سردرد تمایل به خوابیدن و استراحت کردن فعال میشود .

 

علل و عوامل شکل گیری میگرن در جنسیت ها و طبع ها متفاوت است :

*وقتی که شخصی با سردرد میگرنی ادعا دارد که سردرد او را کلافه کرده است بایستی اخلاط مسئول ( یعنی خلط غالب در بدن ) در ایجاد میگرن را شناسائی کند که به ترتیب ( اول صفرا = دوم سودا گرم = سوم بلغم = چهارم سودای سرد ) هستند .

*به گفته بعضی از متخصصان طب سنتی, بیشتر افرادی که بیماری میگرن دارند, افرادی سرد مزاج هستند که زود عصبی می شوند و به واسطه این عصبانیت, تغییراتی در طبع آنها ایجاد می شود که می تواند زمینه ساز بروز سردردهای میگرنی باشد. به همین دلیل در اولین اقدام درمانی, طبع این افراد باید گرم تر شود.

*از نظر طب سنتی میگرن نوع سرد و گرم دارد و تمام سر یا نیم سر گرفتار میشود .

بر اساس دیدگاه طب سنتی ، عوامل دیگری از بیماری های جانبی در میگرن سازی فعال بشرح زیر هستند :

پرخوری – استرسها – هیجانات – غمبادها – شادی بیش از حد – ریز گردها و آلودگی شیمیایی ناشی از دود ترافیک – غلظت خون – فعال بودن نزله (یعنی اخلاط کثیف ) در گردن – فعالیت با رسانه های ارتباطی صوتی و تصویری جدید بیش از حد متعارف – ناراحتی کبد – داشتن دندان خراب – ابتلا به ضعف چشم – رابطه جنسی زیاد و مستمر در یک مرحله بالاخص با شکم پر و یا خالی – انجام کار زیاد و خسته کننده – برانگیختن عواطف منفی در خود( مثل: کینه, نفرت و حسادت ) – بی نظمی عادت ماهانه در دختران و زنان – زیاده روی در نوشیدن چای پررنگ – عامل وراثت – سمومی که به طور کامل از بدن دفع نشده باشد (مثل اثرات داروی بیهوشی در زمان عمل جراحی) – نافرمانی روده و فعال شدن یبوست – کمبود خواب – خواب زیاد بالاخص در عصرها – تغییر محل سکونت با آب و هوای ناهمگون – مصرف لبنیات غیر متعارف – وسواسی با آب و شستشو ها – حضور در استخرهای با مواد کلر دار- تنگی تنفس – زیادی قندخون – نقرس –رماتیسم – مسافرت طولانی با رانندگی زیاد و بدون استراحت – فعالیت ورزشی سخت – صداهای بلند – نورهای شدید و درخشان و تند – بوهای شدید – دود آلوده – فضاهای شغلی و زندگی شلوغ و دم کرده (مثل سالن سینما ) – احساس خستگی – خمیازه کشیدن ، انجام کارها با بی دقتی و تحریک پذیری یا زودرنجی – احساس تشنگی – گرفتگی عضلات گردن و حساسیت بیش از حد نسبت به نور و صدا –

 

میگرن در مردان نشانه از :

تولید شدن نزله ها ( اخلاط کثیف بدن ) در سر ، هجوم صفرا به سمت مغز ، کم خونی ارثی ، ورم معده ، ورم روده ، کبد چرب ، وازوکتومی ، فعال شدن پروستاتیزم است .

 

میگرن در زنان نشانه از :

تولید نزله ها ( اخلاط کثیف بدن ) در سر ، هجوم صفرا به مغز ، کم خونی ارثی ، ورم معده ، ورم روده ، کبد چرب ، تشدید بیماری زنان و تغییرات هورمونی ، خوردن پی در پی قرص جلوگیری ، مصرف IUD ، پیامد سزارین و لوله بستن میباشد .

 

میگرن در سنین کودکی :

غیر معمول است و در صورت مشاهده در دختران بایستی به بیماری تخمدان ، بالا بودن پرولاکتین ، و در پسران به بزرگی کبد و طحال و کم خونی ارثی شک کرد و حجامت از سر حرف اول را می زند .

 

علل تشدید میگرن در بدن چیست :

مصرف گوجه فرنگی و یا رب آن – مصرف فست فودها – قند و شکر – جوجه و مرغ کارخانه ای – جگر – ماهی پرورشی – میگو – نوشابه های رنگی گازدار – میوه های ترش – خوراک قارچ – بورانی بادمجان – آبگوشت – سیب زمینی آب پز – کوکو سیب زمینی – سیر – کیوی – سمنو – سبزی تره و شاهی – کاچی – لوبیاپلو – شیرینی جات کارخانه ای – قورمه سبزی- نان های خمیر – پنیر – گوجه رنگی – فلفل قرمز و سیاه – غذاهای سرخ شده و ادویه دار- روغن نباتی – ماهی دودی – ماهی کنسروی – پیاز داغ – بادمجان – باقلا – آجیل زیاد – نان سفید – مصرف پنیر کهنه – شکلات کاکائویی – عسل در مزاج گرم ها – حبوبات – کلم – نمک – مصرف گوشت زیاد ( قرمز یا سفید فرقی ندارند ) – ریزه خواری و پر خوری – آب خوری زیاد – تخم مرغ ماشینی – سرکه و ترشیجات – شرابخواری – قرص جنسی شیمیایی – چای پررنگ و…

 

راهکار درمانی :

*بیشتر افرادی که میگرن دارند, افرادی سرد مزاج بوده و طبعا”زود عصبی می شوند و به واسطه این عصبانیت, تغییراتی در طبع آنها ایجاد می شود که می تواند زمینه ساز بروز سردردهای میگرنی باشد. به همین دلیل در اولین اقدام درمانی, طبع این افراد باید گرم ترشود.

*زکام شدن برای دفع درد میگرن ، کاهش ورم مغز ، دفع نزله های ( سرد و گرم ) بسیار موثر است .

*اخلاط چهارگانه بدن به حد اعتدال رساندن مدیریت شود – عسلاب با آب ولرم در مزاج سردها – پیاده روی مستمر حداقل روزی یک ساعت – پرهیز از استعمال دخانیات – خوردن یک نخود از ژل رویال عسل ناشتا – آب انگور طبیعی یا مویز سیاه شانی بسیار مفید – خوردن شکر سرخ و کشمش و توت بجای قند و شکر – خوردن بره موم عسل به اندازه یک گندم با یک لیوان آب ولرم – مصرف یک قاشق چایخوری کمتر گل قند عسلی در صبحگاه – مصرف مسهل خاکشیر با گلاب و اندکی عسلاب در ناشتا – ماساژ دادن کف و انگشتان پاها با روغن زیتون و یا روغن قسط – بادکش کتف ۷ الی ۱۴ مرحله سه روز در میان – استشمام عطرهای گرم مانند گل یاس یا محمدی یا مریم – انتخاب الگوی منظم خواب و پرهیز از بیخوابی های شبانه و کارکردن بیش از حد و دیرخوابیدن در شب و یا گاهی خوابیدن بیشتر از حد – مرغ محلی ، خروس و بوقلمون از دسته غذاهای کم چرب و غنی از پروتئین – خوردن صبحانه مناسب در صبحگاه مثلا” پنیر با گردو ( پنیر تنها بشدت مضر است ) – قرار دادن برش های نازک لیمو روی پیشانی – ماساژ پیشانی با سرکه و بو کردن ریحان و برگ نعنا – دفع سموم بدن با خوردن آش گشنیژ – عرق انیسون بعد از هر غذا یک استکان – شربت آرتیشو روزی سه قاشق در آب ولرم خوردن

*آذان الحمار (معتدل و مایل به گرمی ) : ۵۰ گرم گیاه آذان الحمار را در دو لیوان آب جوش دم کنید برای میگرن مفید است . وزیاده روی در مصرف برای کبد مضر است .

*به لیمو( معتدل) : اگر ۱۰ گرم برگ به لیمو را مثل چای دم کنید و بنوشید برای میگرن مسکن است .

*پیاز ( گرم و خشک ) : پیاز رنده شده را روی پیشانی بگذارید سردرد عصبی و میگرن را درمان است .

*آویشن ( بسیار گرم و خشک ) : مقدار ۲۵ گرم آویشن را در یک لیتر آب بجوشانید و بنوشید میگرن درمان می شود .

* علف چای ( گرم و خشک ) : نوشیدن دم کرده علف چای برای میگرن مفید است .

* قهوه (سرد و خشک): خوردن دانه های خام و نارس قهوه رافع میگرن است . ( خوردن قهوه بیش از حد معمول مضر قلب و عصب است ) . برای رفع مضرات قهوه برای قلب باید آنرا با زعفران دم کرده و نوشید .

* کنجد ( سرد و خشک – معتدل ) :برای رفع میگرن و سرگیجه ، روغن کنجد را بر سر و پیشانی می مالند. ( کنجد دیر هضم است ودر معده می ماند و برای رفع این مشکل بایستی با عسل و شکر خورده شود .)

* مرزنجوش یا مرزنگوش ( گرم و خشک ) : چکاندن روغن مرزنجوش در بن بینی برای رفع سر دردهای میگرنی ، سینوزیت ، سرگیجه و سردردهای عصبی اثر بسزائی دارد . نوشیدن دم کرده آن مفید میگرن است . . از نظر طب سنتی زیاد خوردن مرزنجوش مضر برای کلیه و مثانه است .

*ناخونک یا اکلیل الملک ( گرم و خشک مایل به اعتدال ): نوشیدن آب دم کرده ناخونک ، سردرد میگرنی را تسکین می دهد .

* ریحان ( گرم و خشک ) : اگر ۲۵ گرم برگ ، ساقه و گل ریحان را مدت ۱۵ دقیقه دم کنید و با عسل و یا شکر شیرین نموده و بنوشید ، میگرن را تسهیل می کند .

* عاقرقرحا ( گرم و خشک ) : چوب آن را مثل سیگار آتش بزنید و دود آنرا در بینی بکشید سردرد میگرنی و درد نیم سر را مداوا می کند .

*اسطو خدوس ( گرم و خشک ) : خوردن جوشانده ملایم ۱۵ گرم استو خدوس در یک لیتر آب با ۲۵۰ گرم عسل سردردهای مزمن و میگرن را برطرف می کند .

*یک فنجان عرق اسطوخودوس را با همان مقدار عرق سنبل‌الطیب و آب مخلوط کرده و روزی یک تا دو لیوان میل کنید.

*مخلوط کردن چند قطره آب با بادام تلخ کوبیده شده و ماساژ سر با این ضماد گیاهی

*مسهل سنا یا صبر زرد یا مخلوط گیاهی اسطوخدوس با بادرنجبویه و گاوزبان داده شود و سپس تقویت کننده ها را مثل سعد ، ثعلب ، رازیانه ، سیاهدانه و جین سینگ تجویز نماییم .

* ۴۵گرم گل بابونه را با همین مقدار چای کوهی (گل راعی) و ۲۵ گرم سنبل‌الطیب و ۲۵ گرم اسطوخودوس مخلوط کنید و حدود یک مشت از این مخلوط را با آب سرد بشویید و سپس با یک لیوان آب جوش به مدت ۱۰ دقیقه دم کرده و روزی ۲ لیوان میل کنید.

* ۱۰گرم ریحان تازه را در یک فنجان آب جوش بریزید تا ۱۵ دقیقه دم بکشد. بعد آن را صاف و با عسل یا شکر شیرین کرده و بعد از غذا یک فنجان از آن را میل کنید.

* روغن زنبق تهیه کنید و هنگام شروع سردرد مقداری از آن را روی پیشانی بچکانید و کمی ماساژ دهید. همچنین یک قطره از این روغن را داخل بینی بریزید.

*دو عدد برگ سوسن تازه را در یک فنجان آب جوش و یا ۱۵ گرم برگ خشک سوسن را در یک لیتر آب جوش بریزید و ۱۵ دقیقه اجازه دهید تا دم بکشد. سپس آن را صاف کرده و با عسل شیرین کنید و هر روز ۲ تا ۳ فنجان از آن را بنوشید.

* ۱۰ تا ۱۵ گرم آویشن تازه یا خشک را در یک لیتر آب بریزید تا برای مدت ۱۰ دقیقه دم بکشد و روزی یک لیوان میل شود .

*برای سردرد میگرنی بایستی روغن بابونه یا دارچین به پیشانی فرد مالیده شود و یا مالیدن روغن‌های: کرچک، زیتون، کنجد، بادام شیرین، گل سرخ بسیار موثر است .

*عرق رزماری قبل از هر غذا با یک استکان آب سرد ضد میگرن است . ( و لیکن زنان شیرده و باردار و صرعی و فشار خون بالا نبایستی مصرف کنند .)

*فردیکه خوراکی گرم مثل فلفل را میخورد و دارای گرمی مزاج است بایستی مصلح سردی مثل سرکه را بخورد و یا به پوستش بمالد تا عارضه میگرن در بدنش کمتر ظاهر شود .

  بیشتر بخوانید: درمان میگرن گیاهان دارویی

منبع: تجارب طب